Gå direkt till innehåll
 Christian Sivertsen - DEKRA Industrials nytillträdde vd.
Christian Sivertsen - DEKRA Industrials nytillträdde vd.

Pressmeddelande -

Personporträtt: ”Våra medarbetare är vår mest värdefulla tillgång”

Möt Christian Sivertsen, DEKRA Industrials nytillträdde vd. Vi frågar ut honom om den nya rollen och framtiden – men också om hans drivkrafter, och vad han tror är viktigt för att skapa ett vinnande team och en arbetsplats med hög trivsel och gemenskap.

Inom den teknikbetonade sfär som DEKRA är verksam inom är nyfikenhet, engagemang och samverkan viktiga egenskaper för alla inom bolaget, eftersom samtliga av deras tjänster har synergier med varandra och ingår i en värdekedja hela vägen till leverans mot kund.

– I ett tjänstebolag som DEKRA behöver alla vara med och dra åt samma håll för att vi ska lyckas med våra uppsatta mål. Det betyder också att vi är beroende av varandra och de arbeten som vi utför, vilket gör att det är otroligt viktigt att vi tillsammans arbetar som ”ett lag” oavsett område, yrkesroll eller arbetsposition. Utväxlingen av det är att vi får en arbetsplats där vi har roligt och trivs, och där alla känner att de är med och bidrar, säger Christian Sivertsen.

Hur känns det i nya rollen som vd för DEKRA Industrial? Vad är din nulägesanalys av bolaget och koncernen i stort?

– Nu har jag visserligen ett ben kvar i min tidigare roll som regionchef i samband med överväxlingen till min nya roll som vd. Men en stor skillnad för mig blir att jag, från att ha jobbat mycket i en operativ roll och delaktig i många olika projekt, kommer arbeta mer strategiskt med frågor som rör DEKRA:s framtid.

Christian Sivertsen har genom åren samlat på sig erfarenheter som provningstekniker, sektionschef, affärsutvecklare och regionchef inom DEKRA vilket ger en bred grund för att förstå komplexiteten i verksamheten, de olika affärsområdena och kunderna som man verkar mot.

– Den stora utmaningen ligger i att göra rätt saker på sikt. Vilka viktiga beslut bör vi ta för att fortsätta på rätt väg? Och hur och när kan vi nå våra mål i dessa tider av ovisshet? Tillsammans med ledningsgrupp och medarbetare kommer vi staka ut en riktning som bygger på våra grundläggande företagsprinciper.

Även om DEKRA är en global aktör inom besiktning, provning och certifiering med kontor i många olika länder så skiljer sig verksamheterna åt eftersom omständigheterna är olika. Det kan handla om utbud och efterfrågan av tjänster, till kultur och entreprenörskap. Men koncernens värdegrund är densamma och handlar i stort om innovation, samarbete, medarbetar- och kundfokus;

– Trots att vi visar goda resultat behöver vi hela tiden ligga i framkant och sträva efter att utveckla oss inom alla våra specialistområden. I Sverige ska vi fortsätta göra sådant som fungerar bra men samtidigt dra nytta av möjligheterna att utbyta värdefulla erfarenheter, kunskaper och idéer med våra globala kollegor. Det är en stor fördel att vi har den uppbackningen och tryggheten.

Vad är framgång för dig?

– En del i framgång kan vara när vi når våra uppsatta mål, och när vi ser att bolaget går bra.

Men enligt Christian Sivertsen är det inte enbart ekonomiska aspekter som har betydelse. Framgång för honom är också när man ser en effekt av den samlade kraften inom DEKRA;

– Framgång kan betyda olika saker för olika människor, men för mig skulle jag säga att det är när vi som lag lyckas med en utmaning, vare sig det är ett mindre provningsuppdrag, en Swedac-revision eller en större affär. Det är gruppens dynamik, drivkraft och vilja att hjälpa varandra som jag ser som framgångens verkliga betydelse. Att vi gör det tillsammans genom nyfikenhet, glädje och ömsesidig respekt. Där tycker jag vi också har kommit ganska långt, även om det såklart är ett ständigt arbete som kräver engagemang av oss alla.

Vilken roll spelar gruppdynamiken i ett företag? Och hur skapar man ett välmående arbetsteam där alla drar åt samma håll?

– Jag skulle säga att en grundförutsättning för hur ett team presterar har att göra med hur vi behandlar varandra. Jag tror att det är lätt att tänka att man ska göra allt för att lyckas med sina arbetsuppgifter, men det får inte ske på bekostad av andra eller intern konkurrens. Att vara exceptionellt duktig på sitt eget område och leverera sin del är såklart fantastiskt, men man behöver även kunna se helheten och arbeta för laget så att alla når sina mål. Vi är ”ett DEKRA” där vi tillsammans ska försöka nå våra övergripande mål.

Christian Sivertsen poängterar också att för att bygga ett vinnande lag så krävs tydliga ramar och mål för vad som ska göras, sedan behöver man lagspelare som tror på att man kan uppnå målen;

– Idag är vi inom Industrial över 600 personer, spridda över hela Sverige, som arbetar med olika områden, i olika gruppkonstellationer och med olika förutsättningar. Det kan vara en utmaning, men vi har etablerade system och processer som gör det effektivt att jobba tillsammans. Det en person gör ute på fältet ska en annan person inom administration eller ekonomi kunna ta vid på ett smidigt sätt. Allt hänger samman.

Vilka är dina drivkrafter? Vill du ge exempel på utmaning i din yrkeskarriär där ni som team lyckats trots begränsade förutsättningar?

– Att våga utmana sig själv, att vända motgångar till möjligheter, och ständigt försöka bli bättre på det man gör är kanske några av mina största drivkrafter.

Det är något som också blev tydligt för Christian och hans arbetskollegor vid ett uppdrag 2015. Han var då sektionschef för region Öst på DEKRA Industrial där man för första gången skulle ta över ansvaret för Nynäs-stoppet. Region Öst hade vid tidpunkten inga tidigare erfarenheter från större avställningar.

– Ett litet dilemma var osäkerheten kring vad som förväntades av oss, vi visste vilka tjänster vi skulle leverera men kunden hade också sina inarbetade rutiner, exempelvis för avrapporteringar. Det var även många människor involverade och under en hektisk period, som det ofta är vid större stopp.

– Det gällde att vinna förtroendet hos vår kund. Så vi gick in med inställningen att våga satsa, våga vara anpassningsbar och lita på övertygelsen i att vi klarar det tillsammans. Att se det okända som något spännande och lärorikt som skapar drivkraft istället för rädsla tror jag är en av anledningarna till att vi lyckades.

– Sedan Nynäs-stoppet 2015 har vi på DEKRA vunnit alla efterföljande uppdrag hos vår kund som sker var fjärde år.

Hur ser du på din och DEKRA:s framtid? Vilka är de viktigaste faktorerna för att bolaget ska fortsätta vara framgångsrikt på sikt?

– Ett företag behöver olika faktorer för att nå framgång. Vår produkt är ”vi”, alla de duktiga människor som jobbar inom DEKRA. Därför investerar vi också kontinuerligt i kompetensutveckling för att säkra vår leverans i framtiden. Genom det får vi bredare kompetens, personlig utveckling och goda förutsättningar till att kunna ta nya uppdrag, vilket i längden självklart gynnar oss själva, och våra kunder.

Som tidigare ishockeyspelare i sin ungdom berättar Christian Sivertsen att ett lag behöver kompetenser som kompletterar varandra. I hockey är det exempelvis en snabb skridskoåkare, en tekniskt skicklig spelare och en lagkapten med sinne för den övergripande spelplanen;

– Likadant är det med ett team på en arbetsplats. Vi behöver olika personligheter och specialiteter, men vi behöver framförallt rätt ”mindset” och en samhörighet för att lösa utmaningar tillsammans, därför är det så viktigt att vi mår bra och trivs i vår grupp och miljö.

Välbefinnandet speglas inte sällan i resultatet av det arbete som man utför, oavsett vad det handlar om. På DEKRA arbetar man regelbundet med enkätundersökningar för sina medarbetare, för att få input och förstå hur företaget mår, och därigenom kunna arbeta med kontinuerliga förbättringar på alla plan.

– Våra medarbetare är tveklöst vår mest värdefulla tillgång – och nyckeln till att vi som ”ett lag” ska vara fortsatt konkurrenskraftigt och framgångsrikt i en annars turbulent och oförutsägbar omvärld, avslutar Christian Sivertsen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om DEKRA Sweden AB:

DEKRA Sverige har tre bolag i Sverige. De är DEKRA Industrial AB, DEKRA Automotive AB och DEKRA Quality Management AB. Tillsammans har DEKRA i Sverige ca 770 st anställda (2021).

DEKRA Sverige ingår i koncernen DEKRA SE som är en av de ledande leverantörerna av industriell inspektion i Europa. DEKRA är ackrediterad inom många olika tekniska områden och är verksamt i 60 länder med ca 44 000 anställda.

DEKRA är en oberoende teknisk inspektionsorganisation som testar, inspekterar och certifierar installationer, produkter och system i infrastrukturindustrin.

DEKRA Industrial AB tillhandahåller full service för inspektioner av byggnader, anläggningar, maskiner och infrastruktur, inklusive materialtestning och inspektion och avancerad NDT-testning.

DEKRA Automotive AB erbjuder främst tjänster inom bilbesiktning och har 86 besiktningsstationer i Sverige.

DEKRA Quality Management AB erbjuder fordonsbranschen frivilliga fordonstjänster som revisioner, kvalitetskontroller av verkstäder och mystery shopping samt kalibrering av utrustning och verktyg.

DEKRA är ackrediterat av den svenska myndigheten SWEDAC.

DEKRA verkar för ökad säkerhet inom en rad branscher via oberoende besiktning, provning och certifiering.

Kontakter

Christian Sivertsen

Christian Sivertsen

Presskontakt VD DEKRA Industrial AB 010-455 11 58