Gå direkt till innehåll
Kajsa Sundström Van Zeveren tar emot priset från Kristian Schmidt i Bryssel.
Kajsa Sundström Van Zeveren tar emot priset från Kristian Schmidt i Bryssel.

Pressmeddelande -

Karlstad – vinnare av DEKRA Vision Zero Award 2023

Karlstad, med drygt 60 000 invånare, har varit förskonade från trafikdödsfall i innerstaden under åtta av de senaste tio åren. Med Vision Zero Award 2023 vill DEKRA:s experter inom vägtrafiksäkerhet uppmärksamma stadens framgångsrika arbete. Det är sjunde gången som bolaget tilldelar priset. Kajsa Sundström Van Zeveren, chef för Region Värmland European Office, mottog utmärkelsen vid DEKRA Annual Reception i Bryssel.

  • Systematiska åtgärder som vidtagits de senaste åren ger resultat.
  • Målet ”noll trafikdödsfall” har uppnåtts i många städer runt om i världen.
  • Data från 26 länder: interaktiv karta på www.dekra-vision-zero.com.

Genom den interaktiva världskartan på www.dekra-vision-zero.com utvärderar DEKRA:s experter kontinuerligt den senaste tillgängliga olycksstatistiken. För totalt 26 länder i Europa, Nordamerika, Asien och Oceanien listar kartan de städer med över 50 000 invånare som har uppnått målet ”noll trafikdödsfall” i minst ett år sedan 2009.

EU:s samordnare för vägtrafiksäkerhet, Kristian Schmidt, gratulerar Karlstad till framgången;

– Det bör vara en inspiration, en uppmuntran och ett bevis för oss alla att det går att uppnå. Åtta år utan dödsfall kan inte tillskrivas tur – när allt kommer omkring handlar det om att ha rätt åtgärder.

– I nästan tio år har Karlstad systematiskt arbetat med hastighetsreglering och barnens skolvägar. Reglerad låg hastighet och hastighetsreducerande åtgärder har införts där gående, cyklister och bilar blandas för att öka säkerheten i den omedelbara miljön där resan börjar. Karlstad har ett välutvecklat nätverk för fotgängare och cyklister med många kilometer av separerade och uppdelade gång- och cykelvägar, säger Kajsa Sundström Van Zeveren.

– Vi investerar också i sopsaltning för att öka antalet cyklister, förbättra deras säkerhet under vintern och minimera riskerna för den vanligaste olyckstypen; singelolyckan. Där fotgängare och cyklister korsar vägar finns ofta någon åtgärd, som exempelvis farthinder. Även om vi har gjort mycket finns det alltid önskemål om mer. Utmaningen framåt är att få vägtrafikanter att följa trafikregler och visa hänsyn för varandra, tillägger hon.

– Nästan 1 300 städer runt om i världen har redan uppnått målet med noll trafikdödsfall under minst ett år, många av dem under flera år. Dessa städer, och särskilt våra pristagare sedan 2016, bevisar att Vision Zero är möjligt. Ansträngningarna för att uppnå målet i många fler städer och även utanför stadsmiljöer måste fortsätta på alla nivåer, säger Jann Fehlauer, vd för DEKRA Automobil GmbH.

I Sverige, där Vision Zero, eller ”Nollvisionen” – målet om vägtrafik utan dödsfall – först formulerades, finns det 27 städer med över 50 000 invånare. 24 av dem har redan uppnått målet under minst ett år sedan 2009. Undantagen är de tre största städerna, Stockholm, Göteborg och Malmö. Den största svenska staden som redan har uppnått Vision Zero-målet under enskilda år är Uppsala. Staden med 140 000 invånare har haft totalt sju år utan trafikdödsfall i stadstrafik sedan 2009.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om DEKRA Sweden AB:

DEKRA Sverige har tre bolag i Sverige. De är DEKRA Industrial AB, DEKRA Automotive AB och DEKRA Quality Management AB. Tillsammans har DEKRA i Sverige ca 770 st anställda (2021).

DEKRA Sverige ingår i koncernen DEKRA SE som är en av de ledande leverantörerna av industriell inspektion i Europa. DEKRA är ackrediterad inom många olika tekniska områden och är verksamt i 60 länder med ca 44 000 anställda.

DEKRA är en oberoende teknisk inspektionsorganisation som testar, inspekterar och certifierar installationer, produkter och system i infrastrukturindustrin.

DEKRA Industrial AB tillhandahåller full service för inspektioner av byggnader, anläggningar, maskiner och infrastruktur, inklusive materialtestning och inspektion och avancerad NDT-testning.

DEKRA Automotive AB erbjuder främst tjänster inom bilbesiktning och har 73 besiktningsstationer i Sverige.

DEKRA Quality Management AB erbjuder fordonsbranschen frivilliga fordonstjänster som revisioner, kvalitetskontroller av verkstäder och mystery shopping samt kalibrering av utrustning och verktyg.

DEKRA är ackrediterat av den svenska myndigheten SWEDAC.

DEKRA verkar för ökad säkerhet inom en rad branscher via oberoende besiktning, provning och certifiering.

Kontakter

Anders Olsson

Anders Olsson

Sales & Business Development Director DEKRA Industrial AB 010-455 14 18